MELEKLERİN KUTLADIĞI GECE Dünya Daru'l- hizmet, Ahiret ise; Daru'l-ücrettir. Yani dünya çalışma yeri, gayret yeri, kulluk yeri, ibadet yeridir. Ahiret ise; hasat yeri, karşılığın alınacağı, ücretin alınacağı yerdir. Yani emek varsa ekmek de vardır. Dünyada işler sebeblerle oluyor. Başka bir ifade ile hikmetle oluyor diyebiliriz. Ahirette ise; Tamamen Allah'ın kudreti hakimdir. Dünyada feyizli ve bereketli bir gece vardır ki istisna olarak bu gecede de Allah'ın kudreti hakimdir. Allah bu geceyi, anlatmak için Kur'an'da başlı başına bir sure indirmiş. Kadir Suresi. Kur'an'ın indiği gece. Yeryüzünün ve yeryüzündekilerin aydınlandığı, şereflendiği, gerçek huzuru buldukları gece. Levhi Mahfuz'da bulunan Kur'an'ı Kerim bu gece topluca Beytu'l-İzze'ye yani dünya semasına indirildi. Daha sonra da ayet ve sureler şeklinde yirmi üç senede yeryüzüne indirilmiştir. Kadir Suresinin Sebeb-i Nüzulü (iniş sebebi) ile ilgili bilgiler şöyledir: 1- Bir defasında Peygamberimiz, ümmetine İsrailoğullarından bir gencin silahını kuşanarak Allah yolunda bin sene cihad ettiğini (Hz. Musa ve kavminin bin küsür yıl kadar yaşadıklarını hatırlayalım) bildiriyor. Ümmeti de buna hayret ediyor ve amelleri kendilerine az görünüyor. Bunun üzerine bu Sure inmiştir. (Tecrid-i sarih Tercemesi, vı.313) 2- Resulüllah S.A.V bir gün israiloğullarından dört kişinin seksen sene Allah'a ibadet edip göz açıp kapayacak kadar bir zaman bile günah işlemediklerini anlattı. Eyyub'u, Zekeriyya'yı, Hazkil b. Acuz'u, Yuşa b. Nun'u ( R.anhüm.) Örnek vermişti. Sahabeler buna hayret ettiler. Bunun üzerine Cebrail gelip "Ey Muhammed, o bir kaç kişinin seksen sene ibadetlerinden hayrete düştüler. Allah'ü Teale ondan daha hayırlısını indirmiştir." diye kadir suresini okudu. "İşte bu senin ve ümmetinin hayran kalışınızdan daha hayırlıdır." dedi. Resulüllah da sevindi. (Suyuti, a.g.e. 8.568) 3- Resulüllah'a ümmetlerinin ömürleri gösterildi, Resulüllah kendi ümmetinin ömürlerini kısa sayarak başkalarının uzun ömürde yaptıkları amellere yetişememelerinden endişe etti. Allah'ü Teala da O'na Kadir Gecesini verdi. Ve onu diğer ümmetlerin bin ayından daha hayırlı kıldı. (Muvatta) Değerli okuyucular Kadir Suresinin anlamı nedir? bir bakalım:
"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar."
Anlaşılan odur ki, Allah bizlere kendi çabamızla asla ulaşamayacağımız bereketli bir zaman dilimi vermiştir. Bu zaman dilimini değerlendirelim. Allah'ın terazisi ile ancak tartılan oruçlarımız var. Oruçlarımızın kazandırdığı sabrımız var. İmam'ı A'zam der ki; "Kadir Gecesi yılın 365 gününde aranmalıdır" Doğru der. Kadir Gecemiz sevap yönüyle bardağımızın taştığı an olsun. Meleklerle sarmaş dolaş olduğumuz gecedir bu gece. Surede geçen "Tenezzelü" kelimesi zorluk ifade eder. İnen meleklere yer dar gelir. Okadar çok melek o kadar ciddi bir arzu ile iner ki, hep birlikte bir turnikeden geçiyorlarmış gibi sıkışıklık ve zorluk yaşanır. Meleklerin kutladığı bir gece olur bu gece.
Bu geceye Kadir Gecesi denmesinin sebebi şeref ve kıymetinden dolayıdır. Çünkü;
-Kur'an bu gecede indi
-Bu gece bin aydan daha hayırlıdır
-Bir senede olacak olanlar ilgili meleklere bildirilir
-Yeryüzüne çok sayıda melek iner
-Melekler tan yeri ağarana kadar her mü'mine selam verirler, böylece her türlü kötülükten korunmuş oluruz.
Efendimizin şu hadisleri ile yazımı bitiriyorum. Kadir Gecemiz mübarek olsun. Sağlıcakla kalın...
Resul-i Ekrem (sallallâhu aleyhi ve sellem) Efendimiz buyuruyor:
"Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır."
"Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."
Hazreti Aişe validemiz (ra) şöyle diyor:
- Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu: