FUTBOLDA ANADOLU ATEŞİ
Futbol futbol…Milyonları peşinden sürükleyen, binlerce seyirciyi stadlara toplayan, reklam, televizyon gelirleri ile milyon dolarların telaffuz edildiği ve artık küreselleşen dünyamızda endüstriyelleşen futbol.Tüm dünyada insanların 7’den 70’e bilgi sahibi olduğu, tekrar tekrar gollerinin izlendiği uzun uzadıya pozisyonlarının bile tartışıldığı,uğruna kavgaların çıktığı ve gerektiğinde toplumları birleştirebilen istisnai bir spor dalı. İnsanoğlunun "top" ile oynamaya başlamasının tarihi çok eskilere dayanıyor. Mısır'da mezarlardaki duvar resimlerinde ayakla top oynayan insan figürlerine rastlanmıştır. Hatta bu zamandan kalma, 7.5 cm çapında deri veya ketenden yapılmış toplar 2500 yıl önceden günümüze kadar ulaşmıştır ve kimi müzelerde sergilenmektedir.
Orta Asya Türklerinin de kız ve erkeklerden kurulu karma takımlarla, topa elle dokunmadan, sadece ayak ve kafa ile vurularak rakip kaleden içeri atmaya çalışarak bir oyun oynadıkları kaynaklarda yer alıyor. İçlerinde Kaşgarlı Mahmut'un da bulunduğu pek çok tarihçinin kitaplarında da Türklerin oynadığı "Tepük" isimli bir oyundan bahsedilir. Bu oyunun söylenen kuralları günümüz futbolununkilere oldukça benzer. Futbol tarih boyunca hemen hemen bütün medeniyetlerde benzer biçimlerde boy gösterdikten sonra bugünkü haline en yakin şeklini 17. yüzyılda İngiltere'de almıştır. Türkler uzun süre futbol oynayamamışlardır. Ancak, kimse de bu oyunun cazibesinden kendilerini kurtaramamışlardı. İlk futbol kulübü ise 1905’te kurulan Galatasaray’dır.Daha sonra 1907’de Fenerbahçe ardından Beşiktaş kurulmuştur. Anadolu’da futbolun yaygınlaşması ise daha sonraki yıllarda gerçekleşmiştir. Başarılarla gönüllerde taht kuran Fenerbahçe, Galatasaray'la birlikte en çok taraftara sahip iki takım durumunda. Fenerbahçe ve Galatasaray 16’şar, Beşiktaş 12 ve Trabzonspor 6 kez şampiyon olma başarısını göstermişlerdir. Bundan da anlaşılacağı üzere futbol İstanbul takımlarının hegemonyası altındadır.
Yıllardır öksüz kalmış Anadolu takımları 2008-2009 sezonunun geride kalan 6 haftasında zirvede kendilerine yer buldular. Büyük paraların döndüğü futbol pastasından Anadolu takımlarının da pay alma zamanı gelmiştir. Trabzonspor, Gaziantepspor, Bursaspor, Kayserispor ve diğerleri… Temennimiz; artık günümüzde endüstriyelleşen futbol sporunda Anadolu takımlarının da şampiyonluk yarışında yer alabilmeleri ve şehrin gelişimine katkıda bulunabilmeleri. Başarılarının devamı dileğiyle.